Dag allen,

Landelijk is bekend dat er (oud) mariniers zijn die hulpmiddelen nodig hebben, bijvoorbeeld een scootmobiel, looprek etc., maar deze niet kunnen betalen / vergoed krijgen.

De landelijke lief en leed wil graag en lijst met wensen (namen) en aanbieders van producten (deze actie gaat om buiten COM landelijk).

Wie kent mensen die producten nodig hebben en wie heeft spullen staan? 

Gaarne opgave aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De "torren" hebben een oproep geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

 
               Hier een leuk overzichtje van de oude marinehap,
 
 
In de jaren vijftig, toen er nog weinig ontspanningsmogelijkheden
waren aan boord van schepen of instellingen van de Koninklijke Marine, was
"de warm hap" een hoogtepunt in het sobere marineleven.
 
Naar de warme hap werd met verlangen uitgekeken. De maaltijd was niet
gevarieerd en hij was eenvoudig van samenstelling. De rantsoenen die
verstrekt werden waren onvoldoende om de maag van een Hollandse jongen te vullen. Het systeem van "tafelgelden" was nodig om de maaltijden te
verfraaien en aan te vullen. Ondanks het toch nog krappe budget werden
door botteliers, koks en hofmeesters hoogstandjes verricht om tot een
smakelijke maaltijd te komen.
 
De vroege vogels die op maandagochtend de haven of marinekazerne
betraden, werden getrakteerd op de lucht van "snert". Men was gelijk
klaar wakker. Het was maandag, de dag van de snert met nasi - bami of witte rijst met goulash. Maar de hoofdzaak was snert. Een traditie bij de Koninklijke Marine.
 
De samenstelling was vrij eenvoudig: men trok bouillon van een varkenskop
of hamschijven, zwoerd, erwten, prei en andere groenten. De dan verkregen
soep werd rijkelijk voorzien van dobbelsteentjes spek en werd "snert met
drijfijs" genoemd. In een later stadium werd er ’s maandags ook de bekende
bruine bonensoep geserveerd. Als er snert op het menu stond dan werd er bij
het avondeten "theewater" oftewel doorgeslagen snert geserveerd. Dit
"theewater" bestond uit het restant snert van het middagmaal, dat was
fijngewreven door een zeef en bij de broodmaaltijd werd opgediend.
 
De woensdag was een feestdag bij de Marine, de dag van "de rijsttafel".
De doordringende geur van gebakken kroepoek, ragout, sajoer lodeh en
diverse sambals hing op en in het schip of de instelling. De sambals waren te
verdelen in drie groepen: rauwe sambal, sambal goreng en sambal boeboeks.
 
Vergaderingen of afspraken werden verzet, speciaal voor de rijsttafel. oudgedienden of werfianen kwamen regelmatig bij de oude Zuiderkruis een
hapje ophalen en stonden zelfs in de rij met potjes en pannetjes (gamellen).
Deze "nasi of rijsttafel" was ook traditie bij ouderdagen of grote vergaderingen.
 
De donderdag was ingeruimd voor de "Hollandse of Zeeuwse rijsttafel".
Dat was voor de botteliers, koks en hofmeesters - naast de woensdag - de
topdag. Zij hadden dan de mogelijkheid om hun vakkennis ten toon te spreiden. De Hollandse of Zeeuwse rijsttafel was een uitgebreide maaltijd bestaande uit rijst, schijven gebakken aardappels, bruine bonen of grauwe erwten (raasdonders), veel sla, tomaat, augurken, komkommers, speklap en
spekvet met kaantjes (schipper).
 
De Chef d' Équipage bij de Marine werd "Kaan" genoemd, vandaar die
associatie met de naam "schipper" voor kaantjes. Wat vooral niet vergeten
mocht worden, waren de uitjes. Gebakken en rauwe uitjes. Daarnaast
natuurlijk sambal en piccalilly. Door de toeloop van buitenstaanders werd de maaltijd vaak verzet en/of aangepast. Bij deze maaltijd waren de seizoensgebonden artikelen belangrijk.
 
Wat ook traditie van het zuiverste water was, was het "proefbordje". Dit was
een begrip voor iedere marineman. Het bestond uit het voorproeven van de
maaltijd door de Commandant, de Eerste Officier en de Arts. Deze ceremonie
werd verzorgd door de Chefkok.
 
De menulijst bij de Marine stond vast op hoofdlijnen, alleen het toebehoren
verschilde vaak. Op de donderdag (Hollandse of Zeeuwse rijsttafel) was de
"stamppot, zuurkool met leuning" (worst) een favoriete maaltijd. Of de "oranje rats", stamppot wortelen en uien en stamppot  boerenkool met
leuning of gehaktbal uit blik. Verder werd er vaak "provinciaal" op
tafel gezet - vooral op dinsdag - wat bestond uit een stevige ragout met veel vlees, wortelen en doperwten. en het klapstuk niet te vergeten.
 
In de jaren vijftig was in het menu, de vrijdag gereserveerd voor de Rooms
Katholieke bemanningsleden. Die mochten toen op vrijdag geen vlees eten,
dus was het vis! Gekookte of gebakken aardappelen met wortelen en
doperwten (punten en strepen). Op Goede Vrijdag werd er vaak stokvis op het menu gezet. Dit werd door niemand gegeten en ging rechtstreeks naar de
spoelington.
 
Oud Marineofficieren aten vaak bij of na afloop van zeilwedstrijden of
andere samenkomsten, het zogenaamde "zeven gangen menu". Dat bestond uit stokvis, rijst, stroop, bonen, schijfjes aardappelen en uien of augurken,
soms sla.
 
De avondmaaltijd (theewater) was karig en bestond uit brood, smeerkaas,
jam, muisjes gekleurd (technicolor), sardines en hagelslag gewoon. Vaak werd er een schijf gebakken bloedworst met een schijf appel er op als
aanvulling geserveerd. Ook kwam er af en toe "gebakken marinier" op
tafel. Dat was een gerecht dat bestond uit gebakken cornedbeef, uien en sambal. Vaak bestond het echter uit blokjes gesneden boterhamworst (Leusderheiworst).
 
Binnen het korps mariniers was men niet gecharmeerd ten aanzien van de
benaming "gebakken marinier". De smeerpastei uit blik werd amper gegeten
op brood, maar werd wel vermengd met uien, mayonaise, paprika, chilisaus,
gesneden komkommer en opgediend op schalen, gegarneerd met sla, tomaten en ei.
 
De "Duitse aardappel" was een delicatesse en een favoriete hap bij de
mijnendienst en de "witte vloot" (Hydrografische Dienst). De samenstelling
van de "Duitse aardappel" bestond uit gebakken aardappelen, spek, ham en
uien. Het werd veel gegeten bij veeg- en dregwerkzaamheden van de
Mijnendienst, die in de avond of nacht plaatsvonden. Wekelijks werd het
afgewisseld met rijst en kippenlevertjes.
 
In de jaren vijftig had het wachtvolk 's avonds en ’s nachts weinig te eten.
Er waren wel rantsoenen maar die bestonden veelal uit brood met weinig
beleg. Dit brood werd dan geroosterd en bestrooid met suiker, dan was
het nog wel te eten.
 
De "bakszeun" was naast een traditie ook een begrip. Het was meestal de
jongste matroos en hij diende zorg te dragen voor de maaltijd aan "de bak"
of "klas". Dat hield in: tafeldekken, onderhoud van het "komaliwant"
(bestek en servies) en het ophalen van de rantsoenen. Daarnaast tuigde hij de hangmat of kooi op van de baksmeester.
 
Het serviesgoed was herkenbaar aan kleuren. Het commandantservies was
wit met een groene rand. Dat van de officieren was wit met een paarse
rand, van de onderofficieren wit met een blauwe rand en dat van de korporaals en manschappen was gewoon wit.
 
De koffie werd gezet in een perculatorpot, die was verstrekt ( of versterkt?) met een zeefje. Onder in de pot een klein beetje suiker, dan liep de koffie beter door. Soms werd er gebruik gemaakt van een "batterijlap in een ring" om koffie te zetten boven een koffieketel.
 
Voor deze serviesonderdelen zijn op bepaalde kazernes vitrines ingericht
waar ze zijn te bezichtigen. Het zijn ook vandaag nog gewilde artikelen
voor verzamelaars.
 
De tijden zijn veranderd, we hebben meer ontspanningsmogelijkheden,
maar de zorg voor de voeding, de "warme hap", zal bij de Koninklijke
Marine altijd een hoogtepunt blijven.
 
…Groeten Dries
 
Rondleidingen over de Marine Inrichtingen Curacao.
 
Vanaf 01 Oktober 2014 zijn er strengere toegangs controles gaande ivm alle toestanden
in het Midden Oosten , en dit heeft te maken met ons veranderend wereldbeeld en het daarbij behorende
beveiligingsbeleid van defensie.
Gezien Curaçao een relatie heeft met Nederland geldt ook hier de Nederlandse regelgeving.
Alle bezoekers en zeker ook onder mijn begeleiding dienen in het bezit te zijn van een legitimatie
met betrekking tot enige relatie met Defensie, t.w.Lidmaatschap A.V.O.M. of Com-Nederland of
een Com-afdeling of Land /Luchtmacht of Veteranenpas of Postactiefpas.
Hierbij geldt ook dat u in het bezit dient te zijn van een geldige persoonlijke legitimatie / identiteits bewijs.
De Rondleidingen zijn alleen op de Woensdagochtend en zijn alleen voor oud Militairen en hun naaste Familie leden
tot een max. van 12 personen.De minimale leeftijd voor  een rondleiding is 10 jaar en tevens onder begeleiding van ouders.
 
U dient minimaal één week vooraf contact op te nemen met het:
Com Curacao & Aruba
Coordinator Rondleidingen
Dirk J van Helden
@ adres : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Telefoon: (005999) 8880714 of 5675620